Els glúcids o hidrats de carboni són components formats per carboni, hidrogen i oxigen. Els dos últims elements es troben en els glúcids en la mateixa proporció que en l'aigua , d'aquí ve el seu nom d'hidrats de carboni, encara que la seva composició i les seves propietats no corresponguin en absolut amb aquesta definició.
Glúcids en els aliments
MATERIALS:
- Glucosa
- Sacarosa
- Midó
- Fructosa
- 8 tubs d'assaig
- Gradilla
- Fehling A i B
- Metxero
- Pinça
- Lugol
- Pipeta
 |
Fehling A i Lugol |
 |
glucosa, fructosa, sacarosa i midó, respectivament |
 |
Fehling |
Per a començar, tinguem que col·locar a una gradeta els 8 tubs d'assaig, i posem cada mostra en 2 tubs diferents. Continuem fent la prova del Fehling, que es pot fer afegint Fehling A a un tub, despres la mateixa quantitat de Fehling B, i ho calfem al metxero amb l'ajuda de les pinces. Ho deixem un temos fins que canvia de color. Si canvia de color blau a roig, el resultat es positiu, si la coloració no canvia de color, el resultat es negatiu.
 |
Asi podem vore el fehling A i el fehling B mesclats al tub d'assaig |
 |
La sacarosa, fructosa, midó i glucosa respectivament
|
 |
La sacarosa després d'haver sigut calfada.
|
Así podem vore els resultats de la pràctica:
|
Fehling
|
Lugol
|
Glucosa
|
+
|
-
|
Sacarosa
|
-
|
-
|
Fructosa
|
+
|
-
|
Midó
|
-
|
+
|
 |
Puguem observar tots els resultats en els tubs d'assaig
|
La principal funció dels glúcids és aportar energia a l'organisme. De tots els nutrients que puguin ser utilitzats per obtenir energia, els glúcids són els que produeixen una combustió més neta dins les nostres cèl·lules i els que deixen menys residus en l'organisme. De fet, el cervell i el sistema nerviós només utilitzen glucosa per obtenir energia. D'aquesta manera, s'impedeix la presència de residus tòxics (com l'amoníac, que és resultat de cremar proteïnes) i el contacte d'aquests amb les delicades cèl·lules del teixit nerviós.
Una part molt petita dels hidrats de carboni que ingerim es fa servir en la construcció de molècules més complexes, juntament amb els greixos i les proteïnes, que llavors s'incorporaran als nostres òrgans. També utilitzem una porció d'aquests carbohidrats per aconseguir cremar de forma més neta les proteïnes i greixos que es fan servir com a font d'energia.
k weno tiene wena pinta el pan ese
ResponderEliminar